Stefan Gustafsson (KD) lämnar som kommunstyrelsens ordförande efter valet nästa år. Foto: Jonas Tubbin/SVT

Sävsjös kommunalråd lämnar posten efter drygt 20 år

Uppdaterad
Publicerad

Sedan valet 2000 har Stefan Gustafsson (KD) varit kommunalråd i Sävsjö kommun. Nu meddelar han att han lämnar posten efter valet. I stället blir det Therese Petersson som blir KD:s kandidat vid valet nästa år.

– Det känns som rätt läge att lämna. Vi har jobbat långsiktigt för att skapa ett bra lag och nu har vi det, säger Stefan Gustafsson.

Om Kristdemokraterna vinner nästa val kan hans efterträdare Therese Petersson bli första kvinna som kommunstyrelsens ordförande någonsin i Sävsjö.

– Hittills har det bara varit medelålders män på den posten. Vi hade flera kvinnor som kandidater, men till slut blev det Therese Petersson, säger Stefan Gustafsson.

Kvar i politiken

Men det rutinerade kommunalrådet kommer inte att lämna politiken helt. Han hoppas kunna få en lite ny stödjande roll inom partiet i Sävsjö.

– Kanske kan jag fungera som lite mentor och stöd.

Stefan Gustafsson har suttit över 20 år på posten och säger att han är nöjd att kunna lämna över en kommun med god ekonomi och en befolkningsutveckling som pekar uppåt.

– Vi har sett en ökning på senare år och vi närmar oss 12 000 invånare igen, den högsta befolkningssiffran på 30 år.

I klippet ovan hör du Stefan Gustafsson och Therse Petersson berätta mer om bytet av KD:s toppnamn på kommunlistan i Sävsjö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.