Regionråd Rachel De Basso (S) och sjukvården i länet förbereder sig inför en coronatopp enligt Folkhälsomyndighetens scenario. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Scenariot: 200 på sjukhus i länet samtidigt

Uppdaterad
Publicerad

Den 1 april låg 29 personer inlagda på länssjukhuset Ryhov för coronasmittan, varav sju på intensiven. Men Folkhälsomyndighetens scenario för Jönköpings län säger att det kan bli 200 inlagda på sjukhus samtidigt – varav 40-50 på intensiven.

Folkhälsomyndigheten har tagit fram ett scenario för alla regioner i landet. De räknar med att cirka en procent av befolkningen kommer att bli konstaterat smittade fall av covid-19.

700 på sjukhus i Jönköping

För Jönköpings län innebär det 3 600 personer. Av dem kommer 80 procent att kunna hantera smittan hemma, medan 20 procent kommer att behöva sjukhusvård.

Det innebär för Jönköpings län att 700 personer kommer att läggas in på sjukhus. Av dem kommer – när toppen nås – runt 200 personer att behöva sjukhusvård samtidigt.

Regionrådet: ”Allvarlig situation”

– Det är en allvarlig situation för regionen och landet, och vi jobbar nu mycket intensivt för att förbereda oss för det här scenariot, säger regionråd Rachel De Basso (S).

Nyckelområden att förbereda är vårdplatser, personalbemanning och smittskyddsutrustning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet