Den kultförklarade Scream-masken är ett vanligt inslag i utklädnader så här i halloween-tider. Bilden är ett urklipp från en av filmerna. Foto: TT

Scream-mask stoppas efter skoldåd

Uppdaterad
Publicerad

Inför Halloween har butiker i områdena kring Jönköping och Värnamo bestämt sig för att inte sälja så kallade Scream-masker.

Beslutet kommer efter den knivattack en ung pojke iförd en sådan mask utförde på en låg- och mellanstadieskola på Råslätt i Jönköping i början av september, uppger Sveriges Radio Jönköping.

Vid attacken fick två elever lättare skador och kort efteråt greps en annan elev, en ung pojke, misstänkt för försök till mord.

Hänt förr

Det är inte första gången som butikerna i trakten går samman och stoppar försäljningen av olika masker. För två år sedan, då många klädde sig i clownmasker och skrämde människor, valde butikerna att inte sälja sådana masker heller.

Scream-masken (Ghostface på engelska) har sitt ursprung i en filmserie med samma namn, där den första filmen hade premiär i USA 1996. Maskens ursprung kan spåras till Brigitte Sleiertin på Fun World som – inspirerad av den norske konstnären Edvard Munchs ”Skriet” – skapade masken som en Halloweenkostym, innan den upptäcktes av filmindustrin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.