I klippet hör du kirurgen Lina Hellman berätta hur det kommer att gå till när screening av tarmcancer kommer igång i Jönköpings län. Foto: Johannes Tolf/SVT

Screening för tarmcancer försenad i Region Jönköpings län

Publicerad

Tarmcancer är en av våra dödligaste cancersjukdomar men överlevnaden skulle kunna förbättras om cancern hittades i tid. Under 2021 kommer flera regioner att införa screening för äldre personer, men för Jönköpings län dröjer till 2022.

Varje år insjuknar cirka 6 600 svenskar i  tjock- och ändtarmscancer. Sjukdomen är vanligare ju äldre man blir och det är den cancerform som orsakar tredje flest dödsfall i landet.

– Det är en lömsk sjukdom som ofta upptäcks för sent eftersom den inte alltid ger några symptom när den utvecklar sig i tarmen, säger Lina Hellman som är tarmkirurg på länssjukhuset Ryhov i Jönköping och som arbetar med införandet av screening inom hela Sydöstra sjukvårdsregionen.

Bristande koloskopikapacitet

Chansen att överleva ökar om man hittar tarmcancern i tid genom att ta ett avföringsprov. Tanken var att Region Jönköpings län skulle komma igång med screening under 2021, men prognosen är nu att det arbetet ska starta nästa år.

– Införandet av tarmcancerscreening sker genom nationell samordning av den komplexa logistik som en sådant här omfattande screeningprogram innebär. Alla regioner kan därför inte starta samtidigt utan det sker genom gradvis anslutning där vi hoppas bli aktuella under nästa år, säger Lina Hellman.

Under 2022 är förhoppningen att länets 60-åringar kommer att få ett provkit hemskickat med erbjudande om att ge avföringsprov som sedan skickas tillbaka för analys.

Sverige ligger efter

Många länder i Europa har redan infört screening för tarmcancer, men Sverige ligger efter.

Det har gått sju år sedan Socialstyrelsen rekommenderade nationell screening av alla 60-74-åringar. Region Stockholm och Gotland har screenat i över ett decennium. I år börjar årskullen födda 1961 i region Dalarna, Skåne, Örebro, Östergötland och Norrbotten att screenas.

Om tre till fyra år hoppas regionerna kunna screena alla 60 till 74-åringar vartannat år.

Bertil Blom som är ordförande i Tarm- uro och stomiförbundets ILCO i Jönköpings län välkomnar införandet av screening.

– Men det är klart att man önskar att man skulle kunna screena även yngre åldrar, säger han.

I klippet ovan hör du Lina Hellman berätta mer om hur det kommer att gå till när screening kommer igång i länet.

Tjocktarmscancer och ändtarmscancer

Det här är några vanliga symtom som kan bero på cancer i tjocktarmen eller ändtarmen. Du kan ha ett eller flera av dem:

  • Du har blod i avföringen. I bland kan du se det själv. Det är vanligare att det upptäcks om du utreds för blodbrist.
  • Du kan bajsa oftare eller mer sällan än tidigare.
  • Avföringen kan få annan form eller utseende än tidigare.
  • Du får slem i avföringen.
  • Du får svårt att bajsa och det känns som att du inte lyckas tömma tarmen helt.
  • Det är ovanligt, men en del kan få ont i magen eller tappa aptiten.

Källa: 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.