Peter Lundgren behåller sin plats i Europaparlamentet då partiet vid söndagens EU-val gick starkt framåt. Foto: TT

SD gick framåt mest av partierna i länet

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna ökade mest av partierna i Jönköpings län och blev näst största parti med 17,2 procent, 5,6 procentenheter fler än valet 2014.

Största parti blev Socialdemokraterna på 23,0 procent, trots ett tapp på 2,5 procentenheter.

Det preliminära valresultatet visar att 54,3 procent av länsborna röstade i valet till Europaparlamentet. Det är ett par procentenheter högre än valdeltagandet för fem år sedan.

Foto: Val.se

När 204 av 219 distrikt i Jönköpings län räknats visar det sig att Socialdemokraterna är största parti med 23 procent av rösterna. Jämfört med valet har de tappat 2,5

Ilan de Basso (S) får troligen fortsätta som kommunalråd i Jönköpings kommun. Foto: SVT

procentenheter. Partiet får som det ser ut nu behålla sina fem mandat i parlamentet.

Det innebär att kommunalrådet i Jönköping Ilan de Basso, som låg på plats sex, troligen inte kommer in i parlamentet. Men personrösterna är färdigräknade senare i veckan och först då vet vi säkert vilka kandidater som kommer in i parlamentet.

SD ökade mest

Johan Nissinen (SD) från Värnamo tar troligen ingen plats i EU-parlamentet.

Sverigedemokraterna blev näst största parti i länet på 17,2 procent, en ökning med 5,6 procentenheter jämfört med valet 2014. Partiet tar ytterligare ett mandat i EU-parlamentet. Partiets toppnamn Peter Lundgren (ovan) från Gnosjö är mycket nöjd med partiets framgång i EU-parlamentet.

– Vi var de stora segrarna, tre mandat är det vi hade siktat på, ett fjärde hade varit fantastiskt men vi är nöjda, säger Lundgren och fortsätter:

– Våra stora frågor är ju migration, budget och brott och säkerhet. Sedan kommer jag fortsatta att jobba med transportområdet där jag jobbat hela tiden.

Johan Nissinen från Värnamo, som var fjärde namn på  SD:s lista ser alltså inte ut att ta en plats i Europaparlamentet.

Kristdemokraterna blev tredje största parti i länet med 15,2 procent. Men i Jönköpings län var det en tillbakagång jämfört med valet för fem år sedan då partiet fick 16,3 procent. Jönköpings län var faktiskt det enda län i landet där Kd minskade.

Vinnare i länet var också Moderaterna som ökade med 3,5 procentenheter och fick 14,9 procent. Centern fick 12,2 procent, en ökning med 4,0 procentenheter.

Liberalerna tappade stort

Miljöpartiet backade med 2,2 procentenheter i länet och fick 9,5 procent av väljarstödet. Partiet tappar antalet mandat från fyra till två, Alice Bah Kuhnke från Horda kommer att ta en av de platserna.

Liberalerna gjorde ett riktigt dåligt val i Jönköpings län och minskade med fyra procentenheter och hamnade på 2,5 procent.

Vänsterpartiet fick 4,0 procent i länet, vilket var en minskning med 0,4 procentenheter jämfört med valet för fem år sedan.

Alice Bah Kuhnke från Horda i Värnamo kommun Foto: TT

Fotnot: Siffrorna är hämtade från Val.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.