Foto: SVT

SD-topp krävs på pengar av FK

Sverigedemokraternas partistyrelseledamot Anne Karlsson har haft betalda politiska uppdrag samtidigt som hon varit sjukskriven och fått sjukpenning. Nu kräver Försäkringskassan tillbaka utbetalda pengar.

Enligt uppgifter till flera medier handlar det om flera hundra tusen kronor som SD-toppen har fått i sjukpenning samtidigt som hon har arbetat politiskt och fått ersättning för det. Försäkringskassan skickade kravet efter att ha begärt in uppgifter om hur omfattande Anne Karlssons politiska uppdrag har varit.

Har kopplat in jurister

Anne Karlsson har flera tunga politiska poster som ordinarie ledamot i Sverigedemokraternas partistyrelse, som gruppledare i Värnamo kommunfullmäktige och som ledamot i regionfullmäktige.

Hon hävdar själv att återbetalningskravet handlar om att hon har deltagit i fullmäktigemöten samtidigt som hon har varit sjukskriven till 25 procent.

– Det är fritidspolitik. En hobby. Jag har kopplat in jurister i detta som kommer att trycka extra på det. Det handlar om ett arvode på 500 kronor i månaden, säger Anne Karlsson till Smålands-Tidningen.

Hon vill dock inte berätta hur stort totalbelopp Försäkringskassans krav handlar om.

Partiledningen informerad

Partiledningen har informerats om återbetalningskravet och har varit i kontakt med Anne Karlsson, uppger partiets informationsansvarige Henrik Gustafsson för Sveriges Radio P4 Jönköping.

– Vi fick en generell redogörelse, svar på ett antal frågor vi ställde, och i övrigt information kring processen framgent. Vi avser inte att agera ytterligare med anledning av den information vi har i dag, säger han till P4.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer