Bilden är en genrebild. Foto: Christine Olsson/TT

Sekretessmiss av Försäkringskassan – skickade utlåtande om fel barn

Publicerad

I samband med att Försäkringskassan skickade ut ett brev om vårdbidrag till en kvinna i Vaggeryd så begicks ett stort misstag. I samma brev låg ett läkaruttalande om ett helt annat barn.

Det var i somras som en handläggare på Försäkringskassan skickade ett brev med besked om ett vårdbidrag till en kvinna i Vaggeryd. Förutom beskedet skickades även ett läkaruttalande.

Dock visade det sig att läkaruttalandet inte hade något med den aktuella familjen att göra utan det handlade om ett utlåtande om ett annat barn. Ett utlåtande som det skulle ha varit sekretess på.

I ett yttrande till Justitieombudsmannen, JO, skriver Försäkringskassan att man beklagar händelsen och de olägenheter som den har medfört. En handlingsplan ska nu tas fram för att liknande misstag inte ska ske i framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.