Foto: SVT/arkiv

Sen vår och tidig sommar i länet

Uppdaterad
Publicerad

Våren var sen i Jönköpings län, samtidigt kom sommaren ovanligt tidigt.

– Sommaren brukar statistiskt komma runt 20 maj i Jönköpings län, i år kom den ungefär 14 dagar tidigare, säger Nitzan Cohen, meteorolog på SVT.

Meteorologisk sommar är det när dygnsmedeltemperaturen är minst tio grader under fem dagar. I Stockholm inföll det redan den 17 april i år. I Jönköping kom den meteorologiska definitionen av sommar i början av maj.

Fortsatt värme

Och högsommarvärmen ser ut att fortsätta ett bra tag till i länet enligt den senaste prognosen.

– Som det ser ut nu kommer vi att ha 20-25 grader varmt över helgen och in i början av nästa vecka, säger Nitzan Cohen.

Under onsdagen har det vari en bit över 20 grader på många håll i länet. Vid 15-tiden hade det varit varmast i Hagshult med 24,2 grader. Varmast i landet hade det då varit i Helsingborg med 26,3 grader. Göteborg hade haft 24,7 grader och i Småland var det 24,4 grader i Ljungby och 25,0 grader i Målilla.

Ökande brandrisk

Den ihållande värmen gör att det fortsatt är stor brandrisk i skog och mark.

– Den ökar för varje dag och det är inget regn i sikte förrän tidigast i mitten av nästa vecka, men det är högst osäkert.

Under tisdagen meddelade länsstyrelsen i Jönköping att det råder eldningsförbud i länet. Det innebär att det är förbjudet att göra upp eld i skog och mark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.