Foto: Fredrik Weibull/ SVT

Sena vallskörden kan rädda många bönder

Publicerad

Efter torkan i sommar kan nu den sena vallskörden hjälpa läget något för bönderna. Många lantbrukare har en tuff ekonomi att vänta, men gräset som nu växer kanske kan mildra något.

Vi träffar Henrik Svensson på hans gård Labbarp i Bankeryd strax norr om Jönköping. Han inventerar foderlagret av den tidiga vallskörden från i våras – som var riktigt bra.

Men när han blickar ut över det stora betongfacket där sommarens skörd ska ligga är det helt tomt. Anledningen är så klart torkan.

– Det är det sämsta året någonsin, så här dåligt har det inte varit på flera generationer skulle jag vilja hävda. Det blir någon form av milstolpe, säger Henrik Svensson som även är vice ordförande LRF Jönköpings län.

Kan få stora ekonomiska konsekvenser

Under sommaren har de flesta bönder runt om i landet tvingats utfodra djuren med mycket mer kraftfoder än normalt.

Enligt Henrik Svensson kommer det att få stora ekonomiska konsekvenser, inte bara för honom själv utan även andra.

– Gissningsvis kommer det att kosta ett par miljoner, säger han.

Matvaror kan bli dyrare

Även konsumenterna kommer att märka prisskillnader när de går till affären längre fram i höst, enligt Honom.

– Spannmålsskörden har varit sämre. Det är första gången som vi inte är självförsörjande på spannmål så vi kommer att behöva importera spannmål, säger han.

– Det innebär att bröd och mjöl och även andra produkter kan bli dyrare. När det gäller köttet så kan det bli en viss press på priset eftersom en del bönder kan tvingas att slakta ut sina djur. Det kan leda till att det finns för mycket kött i förhållande till utbudet. Mjölken tror jag inte blir dyrare eftersom det är världsmarknadspriser som slår igenom.

Finns hopp

Men även om det varit riktigt tufft i sommar finns det ändå hopp. Gräset på åkrarna växer riktigt bra så den sena höstskörden kan ändå rädda en del.

– För någon månad sedan var det betydligt jobbigare. Nu är det lite mer tillförsikt eftersom regnet för ett tag sedan fick gräset växa rejält. Det är en hyfsat bra känsla just nu även om vi inte kommer att få full skörd i år. Men det är inte riktig så illa som vi trodde för ett tag sedan, säger Henrik Svensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.