Live

Följ rapporteringen om valet i Jönköpings län

Följ vår direktrapport

Följ vår direktrapport

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se skrällarna från valet i klippet. Foto: SVT och TT

Senaste nytt om valet i Jönköpings län

Ciczie Weidby (V) får behålla sin riksdagsplats

Det var spännande in i det sista när Vänsterpartiets utjämningsmandat skulle fördelas ut över landet. Med 97 rösters marginal gick det sista mandatet till Vänsterpartiet i Jönköpings län och då till Ciczie Weidby, som nu går in på sin andra mandatperiod.

- Det är givetvis en otrolig lättnad att bli återvald och det betyder väldigt mycket för ett län att ha ett mandat i riksdagen. På ett personligt plan är jag glad över att få fortsätta arbetet med att ta fram en politik för full sysselsättning och för trygga anställningar, säger Ciczie Weidby.

Just nu kontrollräknar Länsstyrelsen i Jönköpings län röstsedlarna som skickats in. Samtliga röster i riksdag, kommun och region räknas igenom totalt tre gånger innan valresultatet kan fastställas.

Den senaste mandatperioden har allianspartierna styrt Vaggeryd tillsammans med Miljöpartiet. Nu förlorar MP sitt mandat och alla allianspartier utom Moderaterna ser ut att tappa mandat.

- Det är tråkigt, jag har tyckt att samarbetet med Miljöpartiet här har fungerat bra, säger Gert Jonsson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Centerledaren Annie Lööf (C) får fortsatt förtroende av partiets distriktsstyrelse i Jönköpings län, trots besvikelserna över valresultatet. Det är inte rätt läge att lyfta sådan kritik nu, enligt ordförande Torbjörn Egerhag.

Valdeltagandet har sjunkit i Jönköpings län

Valdeltagandet verkar ha sjunkit i länet vid söndagens val jämfört med 2018. Preliminära siffror från Valmyndigheten visar att 82,6 procent av länsborna röstade i riksdagsvalet i år. Det kan jämföras med 84,62 procent 2018. Valdeltagandet verkar ha sjunkit ännu mer för regionvalet och kommunvalet. 78,7 procent röstade till regionen i år, jämfört med 84,62 procent 2018.

Stora insatser har gjorts på många håll för att öka valdeltagandet. Exempelvis på Österängen i Jönköping där drygt 65 procent röstade till riksdagen och 59,1 procent till kommunen 2018. Men nu visar de preliminära siffrorna att enbart 57,5 procent röstat till riksdagen och 50,9 till kommunen.

Det är ännu inte klart hur det politiska styret ska se ut i Jönköpings kommun. Enligt kommunalrådet Ann-Marie Nilsson (C) och oppositionsrådet Andreas Sturesson (KD) är det för tidigt att svara på vilka partier som ska samarbeta.