På en presskonferens under onsdagen berättade Håkan Strid, miljö- och hälsoskyddschef i Jönköping, att kommunens kontrollanter noterat en del slarv i restaurangbranschen.
– Det har ökat väldigt mycket den senaste veckan, säger han.
Skärpta regler
För att motverka spridningen av covid-19 beslutade Folkhälsomyndigheten den 3 november om ändrade föreskrifter och allmänna råd till serveringsställen som restauranger, caféer och nattklubbar. Beslutet innebär att storleken på ett sällskap begränsas till åtta personer. Är ett sällskap större måste det delas upp på flera bord med minst en meter emellan. Om ett serveringsställe vill anordna en konsert, eller liknande ska publiken sitta ner.
Men många serveringar följer inte dessa regler visar Jönköpings kommuns tillsyn. Kontrollerna visar också att efterlevnaden av myndigheternas riktlinjer blivit sämre sedan i somras.
I klippet hör du Håkan Strid berätta mer om slarvet på restaurangerna och hur kommunen nu gör för att få branschen att följa reglerna.