Kidnappade Johan Gustafssons syster Victoria Gustafsson har träffat biståndsorganisationen som förhandlar med kidnapparna. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Sista budet till kidnapparna är lagt

Familjen till Johan Gustafsson från Värnamo som kidnappades i Mali för snart fem år sedan, väntar nu på ett besked från kidnapparna al-Qaida om Johan ska släppas eller ej. Vi träffade Johans syster Victoria Gustafsson när hon precis kom hem till Malmö från Sydafrika där hon mött biståndsorganisationen Gift of the givers som sköter förhandlingarna.

För tre veckor sedan skickade nyckelförhandlarna Gift of the givers ett, vad man säger, sista krav, till kidnapparna för att försöka få Johan Gustafsson och hans medfånge Stephen Mc Gowan frisläppta. På plats i Sydafrika, där organisationen Gift of the givers har sitt säte, fanns då Victoria Gustafsson.

– Det kändes bra. Jag har stort förtroende för vår förhandlare. Och jag, som inte är religiöst lagd, har använt mig av ordet blessing många gånger under tiden jag var i Sydafrika. För det är en välsignelse – vi är så tacksamma för att en utomstående organisation på det här sättet kan hjälpa till och konkret göra något i det här ärendet. För min bror är den svensk som suttit kidnappad längst någonsin, konstaterar Victioria Gustafsson.

Till fots

Hon berättar hur förhandlingarna går till:

– All förhandling sker brevledes och till fots. Det tar alltså veckor innan meddelanden når fram och allt sker med personliga möten vilket är bra. Kravet från Gift of the givers är att Johan och Stephen Mc Gowan släpps villkorslöst, för nu har de varit kidnappade så länge och kidnapparna bör begripa att familjerna inte har några stora pengar att betala i lösensumma.

Byggt förtroende

Hur lång tid det kommer att ta innan de får svar på kravet vet inte Victoria. Men hon säger att förhoppningen ligger i att Gift of the givers, som är en muslimsk hjälporganisation, rest runt i Mali och byggt upp ett förtroende både i området, hos religiösa ledare och hos kidnapparna. De har också konkret hjälpt till med olika projekt.

– De har till exempel hjälp till att borra brunnar och att bygga tak på moskéer. Nu efter ramadan så tar en annan högtid, Qurbani, över där boskap slaktas och offras och Gift of the givers har köpt djur som man nu skänkt till de norra delarna i Mali. Vi hoppas att det kan vara till hjälp för Johan.

Men trots att Victoria är hoppfull är hon också realist. Hon vill inte säga att det ser bra ut för hennes bror.

– Johan är ju inte fri. Så man kan ju inte säga att någonting ser bra ut. För mig finns bara en definition av ser bra ut och det är att Johan fysiskt är på väg hem. Så att allt annat som händer just nu, det känns som, ja, den som lever får se, säger Victoria Gustafsson.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Svensk man kidnappad i Mali

Mer i ämnet