Region Jönköpings län Foto: SVT

Självmord anmäls till IVO – patient hade läst i sin journal

Publicerad
En chefläkare anmäler två inträffade självmord kopplade till psykiatriska kliniken vid Höglandssjukhuset. I det ena fallet hade patienten läst sin journal och inte fått tag på sin vårdkontakt utan hittades senare död hemma – och man konstaterar självmord.

– Detta är vad jag vet det första fall man tror att journalen på nätet kan ha bidraget till en allvarlig vårdskada, säger anmälaren Elin Roos af Hjelmsäter, chefläkare och ansvarig för lex Maria, Region Jönköpings län, till Nyhetsbyrån Siren.

Det gäller en patient med mångårig och omfattande kontakt med psykiatriska kliniken sedan flera år. Bland annat handlade det om vård med suicidpreventivt syfte.

Enligt anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) uteblev patienten vid ett planerat besök, men återkom oanmäld några dagar senare men kunde då inte träffa sin fasta vårdkontakt som var på semester. Senare samma dag skickade patienten ett mail till sin fasta vårdkontakt och framförde synpunkter på innehållet i sin journal som denne hade läst via internet.

Några dagar senare hittades patienten avliden i sin bostad och obduktionsresultatet visade suicid, det vill säga självmord.

Risk med att patienter läser sin journal via internet

Möjligheten för patienter att läsa sin journal via internet innebär att vårdpersonalen måste vara ännu mer uppmärksam i samband med ledigheter och se till att en vikarie kan svara på eventuella frågor från patienter, menar Elin Roos af Hjelmsäter. Eftersom patienten hade begärt att få byta läkare skulle även den fasta vårdkontakten bytas och nu kom patientens mail inte till rätt person.

– Det är den missen i kommunikationen jag som chefläkare ser allvarligt på, säger Elin Roos af Hjelmsäter till Nyhetsbyrån Siren.

Död efter besök hos samtalscoach

Det andra fallet av självmord gäller en patient med mångårig psykisk ohälsa och som hade kontakt med läkare i psykiatrisk öppenvård men inte hade någon fast vårdkontakt. Denne patient valde själv att ha kontakt med en så kallad samtalscoach. Omedelbart efter ett besök hos samtalscoachen begick patienten självmord.

Även denna händelse har anmälts till IVO av chefläkaren Elin Roos af Hjelmsäter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer