Besiktningsmannen Bo Adolfsson kan i nuläget inte avgöra om de rivna fåren har attackerats av en varg eller lodjur. Observera att bilden till höger är en arkivbild och föreställer inte de får som revs i helgen. Foto: SVT/Charlotte Göransson, Sandra Wennergren

Sju får dödade i förmodad rovdjursattack

Uppdaterad
Publicerad

Sju får tros ha blivit dödade i en attack av ett rovdjur under helgen. Länsstyrelsen var på plats och besiktigade djuren under söndagskvällen.

Det var natten mellan fredagen och lördagen som attacken inträffade i den västra delen av Vaggeryds kommun.

Djurägaren hittade på lördagen fem tackor och två lamm döda och anmälde händelsen under söndagen till Länsstyrelsen som varit på plats och besiktigat de döda djuren. Det är oklart om det rör sig om en attack från en varg eller ett lodjur och anledningen är att det gick för lång tid mellan angrepp och besiktning.

– När det är 27-28 grader varmt äter flugorna på angreppen och då är det svårt att avgöra. De gör ett hiskeligt arbete när de sätter igång, säger Bo Adolfsson som är besktningsman på länsstyrelsen.

Går det inte att skicka de döda fåren på analys?

– Nej, det har gått för lång tid. Det måste vara färskvara, säger han och framhåller vikten av att djurägare anmäler omgående till länstyrelsen vid misstänkt rovdjurangrepp.

Han uppmanar nu djurägare att öka tillsynen och se till att det är bra ström i elstängslet.

Ytterligare får som befann sig på bete i samma område har flyttats hem till gården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.