Personal från miljö- och hälsoskyddsförvaltning upptäckte sju ton olagligt kött i en lokal i Jönköping. Foto: TT

Fem ton olagligt kött upptäckt hos grossist i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

Kommunens miljö- och hälsoskyddsförvaltning har upptäckt tusentals kilo lammkött i en oregistrerad livsmedelslokal i Jönköping. Enligt kommunen misstänker man att den olovliga verksamheten har pågått i flera månader.

Efter ett anonymt tips, i torsdags, gjorde Jönköpings kommuns miljö- och hälsoskyddsförvaltning en kontroll på en för dem okänd och oregistrerad anläggning. Och där upptäckte kommunen tusentals kilo av olovligt lammkött som förvarades på ett olämpligt sätt. 

– Det var en ganska stor lokal där de förvarade mycket kött. Förvaringen och hanteringen var inte lämpligt, inte lokalen heller, säger Johanna Hänninen, enhetschef på miljö- och hälsoskyddsförvaltningen i Jönköpings kommun.

Enligt kommunen är det osäkert om köttet är farligt att äta eller inte. Men det går inte att garantera. Kommunen har beslutat att tillsvidare avbryta affärens verksamheter, stänga lokalen och förstöra allt kött. Man kunde se att  sju ton kött hade köpts in, fem ton hittades i lokalen och förstördes omedelbart. Nu inleds ett detektivarbete om var det övriga köttet tagit vägen.

Köttet kommer från Rumänien 

Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen menar att köttet kommer från Rumänien och har sålts vidare till verksamheter i Göteborg och Borås. Livsmedelsinspektörerna där har tagit bort köttet efter att har blivit varnade av Jönköpings kommun. 

– Vi har också skickat ut varningsmeddelanden till alla övriga svenska kommuner och även andra tillsynsmyndigheter, säger Johanna Hänninen. 

Är detta brottsligt? 

– Ja, det är ju ett brott mot livsmedelslagen 

Har ni gjort någon polisanmälan? 

– Nej, Vi har inte gjort någon polisanmälan. Det måste vi ta ställning till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.