Foto: TT

Sjukhuset gjorde orosanmälan om spädbarnen

Uppdaterad
Publicerad

Två spädbarn hittades döda natten till söndag och föräldrarna misstänktes för vållande till annans död. Men redan i samband med förlossningen och en tid efter det ska det ha gjorts flera orosanmälningar till socialtjänsten i Eksjö.

Uppgifterna, som P4 Jönköping var först med att publicera, bekräftas nu av chefsläkaren Axel Ros på länssjukhuset Ryhov.

Han säger att flera orosanmälningar har gjorts till den berörda kommunen.

Döda spädbarn

– Ja, flera orosanmälningar har lämnats från sjukvården till socialtjänsten i den här kommunen, säger han.

Axel Ros vill inte gå in på några detaljer om varför man lämnat in en orosanmälan. Men säger:

– Lagstiftningen är sådan att vårdpersonal är skyldiga att göra en anmälan om man har anledning att befara att ett barn kan vara i risk av något slag.

Barnkliniken anmälde

Flera anmälningar har gjorts från barnkliniken där spädbarnen vårdades en tid efter förlossningen.

– Det stämmer att vi har gjort flera orosanmälningar, säger Simon Rundqvist som är tillförordnad verksamhetschef på barnkliniken på länssjukhuset Ryhov.

Länssjukhuset Ryhov ska nu utreda om sjukhuset kunde ha gjort ännu mer kring familjen.

Socialchefen i Eksjö kommun Ulla Henriksson säger att hon inte kan bekräfta om anmälningarna har tagits emot eller inte, eftersom hon har tystnadsplikt. Hon vill därför inte lämna några kommentarer.

lex Sarah-anmäler sig själva

Åklagaren beslutade under onsdagen att häva anhållandet av föräldrarna, men de är trots det inte avförda från utredningen kring barnens död.

Enligt TT har nu kommunen valt att lex Sarah-anmäla sig själva för att utreda vad som hänt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Döda spädbarn

Mer i ämnet