Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ordinerade läkemedel två gånger utan tillåtelse

Uppdaterad
Publicerad

Under oktober 2018 inkom en anmälan från Aneby kommun till IVO om att en sjuksköterska anställd hos dem kan utgöra en fara för deras patienter. Sjuksköterskan ska bland annat ha delat ut läkemedel utan tillåtelse vid två tillfällen. Trots tidigare varningar från arbetsgivaren.

En patient som vistades på ett korttidsboende för efterbehandling av en stroke med svår epilepsi, fick en dag kraftig huvudvärk och symptom på stroke. Utan att konsultera läkare gav sjuksköterskan ut läkemedel mot migrän och därefter lyste den ljuskänsliga patienten i ögonen med en ficklampa för att kontrollera pupillerna. Ambulans fick därefter tillkallas till platsen då patienten fick svårt att andas – men inget allvarligt skedde och personen kunde återvända till boendet.

Kritiseras på sex punkter av IVO

Utöver detta ska sjuksköterskan vid ett tillfälle ha lånat ut en rullstol till anhöriga av en patient. Patienten var i behov av att komma ner från andra våningen i en byggnad och de anhöriga använde rullstolen för att bära patienten nedför några trappor.

Inte dokumenterat händelserna

Händelserna ska dessutom inte ha blivit journalförda av den anställde. Detta resulterar nu i att hen kritiseras av IVO och de kommer att öppna ett tillsynsärende och följa upp hens yrkesutövning. Vid fortsatta brister kommer inspektionen överväga att vidta ytterligare åtgärder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer