Bristande rutiner mitt i vårens hektiska rekrytering av sjuksköterskor orsakade missen. Foto: SVT

Sjuksköterska misstänkt för morfinstöld

Uppdaterad
Publicerad

En sjuksköterska på ett av regionens sjukhus är misstänkt för stöld av morfin. När regionen kollade upp henne så upptäckte de att hon straffats för liknande brott tidigare.

Personal upptäckte i november att morfinampuller var ersatta med annat preparat och regionens säkerhetsenhet kom fram till att en sjuksköterska låg bakom stölderna.

Då hade hon jobbat på vårdavdelningen på ett sjukhus i länet i fem månader och det finns indikationer på att liknande stölder ska ha skett på den avdelning hon arbetade på innan det. Hon stängdes av från arbetet och polisanmäldes för stöld och framkallande av fara för annan.

– Jag kan inte gå in på vad hon bytte morfinet mot, men det var inget medicinskt farligt. Däremot så har ju patienter kanske inte fått den smärtlindring som de skulle ha fått och det är beklagligt, säger chefläkare Axel Ros.

Tidigare anmälningar

När regionen kontrollerade hennes bakgrund fick de veta att hon anmälts för liknande stölder två gånger tidigare och att hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) beslutade om prövotid för hennes legitimation 2019.

Hur kunde ni inte veta om hennes bakgrund när ni anställde henne?

– Hon anställdes mitt under de hektiska dagarna i våras då vi behövde bemanna upp. Då brast vi i rutinerna för just den här sjuksköterskan och det är olyckligt och oturligt, säger Axel Ros.

Kan fler sjuksköterskor ha missats att kolla upp innan anställning?

– Nej, det var ett enskilt misstag.

Bristande rutiner även för räkningen av morfinampullerna möjliggjorde kvinnans stöld under den långa tiden. Den höga arbetsbelastning tros vara en delaktig orsak till det.

Kvinnan har valt att säga upp sig och hon är avstängd från arbetet tills anställningen upphör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.