Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sjuksköterskan och mellokändisen Faith Kakembo hyllar kollegorna i sitt nationaldagstal. Foto: Fredrik Sandberg/TT/Johannes Tolf/SVT

Sjuksköterskan och mellokändisen Faith Kakembo nationaldagstalar

Uppdaterad
Publicerad
I sitt nationaldagstal beskriver sjuksköterskan och mellokändisen Faith Kakembo från Jönköping den svåra situationen för sjukhuspersonalen nu under coronakrisen. Hon hyllar kollegorna, och berättar även om kärleken till Sverige och Jönköping i talet.

Firanden som ställs in och ceremonier som inte blir av — nationaldagen blir en nedtonad tillställning i spåren av coronakrisen. Samtidigt har flera digitala nationaldagstal lagts ut – bland annat i Jönköping där Faith Kakembo talar på kommunens sajt.

Hon arbetar som narkossjuksköterska med patienter som insjuknat i covid-19. I talet hyllar hon alla de kollegor som jobbar under den svåra pandemin; städpersonal, undersköterskor, sjuksköterskor och läkare med flera.

– Nästan som soldater som krigar mot en osynlig men högst verklig fiende, säger hon.

I klippet hör du mer om hennes nationaldagstal och hur kämpigt det kan vara att arbeta inom sjukvården under pandemin.

Inte bara dystert

För den sångglada narkossjuksköterskan Faiths del blir det jobb under nationaldagen. Någon timme efter SVT:s intervju är det dags för ännu ett arbetspass på länssjukhuset Ryhov med svårt sjuka covidpatienter.

– Det är slitigt, vi får arbeta hårt.

Men långt ifrån allt är dystert i talet. Faith Kakembo fokuserar mycket på att hylla både Sverige som land och hemstaden Jönköping.

– Enligt mig är detta nog en av de bästa platserna på jorden att bo på. Det är lätt att man glömmer det i dessa tider, säger hon med ett leende.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet