Sjuksköterskan som skriver om ond bråd död

Publicerad

Mellan arbetspassen som sjuksköterska på Länssjukhuset Ryhov skriver Frida Moisto deckare.
I våras gav hon ut sin debutbok Som nitroglycerin, en deckare i Jönköpingsmiljö.

Huvudpersonerna i hennes debutbok är de fiktiva kriminalkommissarierna Lisa Engström och Sten Johansson som utreder mordet på en advokat.

Frida Moisto valde att ge ut boken på egen hand i april utan ett förlag i ryggen och nu har den sålt i över 2 000 exemplar. I somras hörde ett förlag av sig och ville ge ut boken och en uppföljare.

– Det var helt overkligt. Först vågade jag inte hoppas, men sedan när det var klart kändes det superkul. Det har ju varit min dröm.

Ingen dör om inte boken säljer

Frida Moisto, som är född och uppvuxen i Jönköping, har alltid tyckt om att skriva och som ung skrev hon filmmanus, dikter och noveller hemma på familjens stationära dator.

Efter ena dotterns svåra sjukdom för något år sedan beslutade sig tvåbarnsmamman för att satsa mer på sitt skrivande och att våga ge ut en deckare.

– Jag har alltid haft en sådan där inre kritiker som sagt att det inte är tillräckligt bra, eller att man inte är duktig nog. Efter dotterns sjukdom försvann allt sådant, det blev en väldigt frihet. Jag tänker numera; vad är det värsta som kan hända? Boken säljer inte, men det är ju ingen som dör av det, säger Frida Moisto.

Men i debutboken är det en hel del människor som dör. Men att skriva brutala skildringar har blivit lite av en säkerhetsventil för att hantera jobbet på onkologen på Länssjukhuset Ryhov där hon möter svårt sjuka människor.

– Om jag får vara superelak mot någon i skrift så kan jag gå till mitt jobb och vara go och glad och snäll.

Skriver på uppföljaren

Nu skriver Frida Moisto på uppföljaren, som hon hoppas ska kunna släppas någon gång under våren nästa år. När hon skriver sitter hon gärna på något av Jönköpings alla kaféer eller på biblioteket.

Att skriva deckare är ju inte helt enkelt, hur har du gjort research på exempelvis polisarbete?

– Jag har en kompis som jobbar på grova brott i Stockholm, så där har jag fått en del input. Men sedan skarvar jag ju en hel del, skrattar Frida Moisto.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fredagsporträttet

Mer i ämnet