Foto: Lovisa Salminen

Hon ska lära kenyanska barn att simma

Publicerad

Under en klassresa till Kenya för några år fastnade hon för ett biståndsprojekt på ett barnhem. Nu ska simläraren Lovisa Salminen från Tranås åka tillbaka för att lära barn att simma.

Lovisa Salminen arbetar som simlärare i Tranås. För tre år sedan var hon, tillsammans med en grupp från hennes gymnasieklass, på besök på ett barnhem i utkanten av Kenyas huvudstad, Nairobi. Hon kände att hon ville fortsätta att hjälpa till i arbetet där.

– Det är det bästa jag gjort, min första resa till Kenya, och jag har bara längtat efter att få åka dit igen, säger Lovisa Salminen, simlärare i Tranås.

Barnhemmet drivs av en kristen hjälporganisation, New Life Mission, med säte i Ydre kommun, där Lovisa kommer ifrån.

– Det minsta barnet är ett halvår och sen är de upp till 18 år. Det är barn med föräldrar som är döda, HIV-smittade eller sitter i fängelse. Det på sådana grunder som barnen får flytta till det här barnhemmet, förklarar Lovisa Salminen.

Drog igång en insamling till en ny simbassäng

Nu har Lovisa samlat in pengar för att finansiera bygget av en ny simbassäng på barnhemmet där barnen genom simlektioner kan få en meningsfull aktivitet. I mitten av januari åker hon själv till Kenya för att använda den nybyggda simbassängen och vara simlärare för barnen som bor på barnhemmet.

– Jag tror att det kommer vara mycket betydelsefullt för dem och jag vet att många längtar efter att få börja. Man kan ju undra varför de ska simma om man kanske knappt har vatten att dricka?, frågar hon sig retoriskt. Men de här barnen som har de här grundläggande behoven tillgodosedda, som mat och vatten, de behöver aktiveras. Så det är det som är tanken med det här simprojektet, förklarar Lovisa.

Hon räknar med att det behövs 100.000 kronor för att hela simbassängsprojektet och hon har själv dragit igång insamlingen hemma i Tranås för att få in pengar till detta.

– Jag har samlat in pengar, skrivit på Facebook, delat ut lappar, skrivit i Tranås tidning och så vidare. 100.000 kronor var vårt insamlingsmål och minst 75.000 har vi fått in hittills så det fattas lite ännu, men det är ju en månad kvar innan jag åker.

– Är inte poolen färdig när jag kommer dit kommer jag hjälpa till att bygga klart den, menar hon.

Fortsatt engagemang i hjälparbete

I tre månader ska hon stanna som simlärare på barnhemmet utanför Nairobi, men det kommer att bli fler resor dit för hon kommer att åka dit igen.

– Det kan jag garantera att jag gör.

Vill du fortsätta med den här typen av biståndsarbete?

– Ja, jag vill jag. Det är oerhört spännande och jag skulle vilja utbilda mig och jobba med det här i framtiden, hur vet jag inte, men på något sätt, avslutar Lovisa Salminen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.