Foto: SVT

Skadeståndskrav mot tonåring står kvar

Publicerad

Riksåklagaren ser ingen anledning att sänka skadeståndskravet för den unge man som vid 17 års ålder dömdes för grovt penningtvättsbrott. Skadeståndet på en kvarts miljon kronor står därför kvar.

Den då 17-årige pojken från Jönköping dömdes i både tingsrätten och hovrätten att solidariskt med en medtilltalad betala 250 000 kronor i skadestånd till en bank, rapporterar Nyhetsbyrån Siren.

Pengarna i målet landade på mannens konto från ett lånebedrägeri. Genom uttag och överföringar förde han dem vidare till en annan man som också dömts och solidariskt ska betala skadeståndet.

Den unge mannen, som då var 17 år, har hävdat att skadeståndet på grund av hans unga ålder vid tillfället borde jämkas till noll eller till ett betydligt lägre belopp. Men riksåklagaren menar att det saknas särskild anledning att lindra mannens skadestånd.

Målet är ett av flera om grovt penningtvättsbrott som Högsta domstolen har beslutat att pröva.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer