Pia Bergman på Skatteverket menar att företag som inte betalar rätt skatter och avgifter för sin personal utsätter seriösa företag för osund konkurrens. Foto: TT och SVT

Skattefiffel ska stoppas med ny lag

Publicerad

En lagändring som träder i kraft vid årsskiftet gör att Skatteverket under 2019 får större möjlighet att hindra svarta löner som gör att staten går miste om miljardbelopp varje år.

I Sverige finns drygt 1,2 miljoner aktiva företag. Från årsskiftet kommer företagarna att behöva skicka in kontrolluppgifter varje månad till Skatteverket. Tidigare har det skett en gång om året, vilket har gjort att Skatteverket först efter ett år kunnat se hur företag redovisat sina löner.

– Genom att kombinera en snabbare redovisning av vem som får lön och samtidigt göra kontroller ute i företagen i realtid så kan vi mycket snabbare stoppa de kriminella företag som konkurrerar ut de seriösa, säger Pia Bergman som är samordnare mot grov ekonomisk brottslighet på Skatteverket.

Det är just de kriminella företagarna som man vill komma åt då de varje år blåser staten på mångmiljardbelopp.

Ökade kostnader för företagen

Branschorganisationen Företagarna är kritiska till nyordningen då de tycker att det blir för mycket administrativt jobb för de enskilda företagarna.

– Det är oerhört viktigt att stävja svartarbete och osund konkurrens på alla sätt, men samtidigt kan det inte vara företagarens uppgift att underlätta för myndigheterna. I synnerhet inte när det blir ökade kostnader och administrativ börda för företagaren, säger Erik Ageberg, som är näringslivspolitisk expert på Företagarna.

För att ytterligare motverka fusk ska även Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Migrationsverket få direktåtkomst till databasen där kontrolluppgifterna lagras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer