Skenande köer till Folktandvården

Uppdaterad
Publicerad

Det har blivit allt svårare för nyinflyttade att få en tid hos Folktandvården i länet. På 16 av 26 regiondrivna kliniker i länet är trycket så stort att mottagningarna inte kan ta emot några nya patienter alls.

Det är Jönköpings-Posten som idag rapporterar att tandläkarköerna skenar i länet. Värst är det på Hälsans vårdcentral i Jönköping där 580 personer står i kö för att bli listade.

– Under året har det blivit allt trängre. Det har att göra med att vi saknar tandläkare och att vi upplever ett ökat tryck på grund av många asylsökande, säger tandvårdsdirektör Agnetha Bartoll till Jönköpings-Posten.

Folktandvården har även svårt att fylla lediga tjänster, till exempel vid pensionsavgångar. Agnetha Bartoll säger att hon mer än gärna skulle vilja nyanställa ytterligare 25 tandläkare för att täcka behovet.

– Vi hoppas att vi ska komma ikapp under 2016. Vi har anställt tio tandläkare som ska börja i januari, men om vi lyckas beror på hur läget utvecklar sig, säger Agnetha Bartoll till Jönköpings-Posten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer