Louise Söderlund och en Isabergsbacke. Foto: Privat

Skidbackarna öppnar – men med begränsningar

Publicerad

Tack vare det vintriga vädret öppnas det snart upp för utförsåkning i länet. På grund av pandemin måste dock antalet åkare begränsas.

Den senaste tiden har vädergudarna gett oss minusgrader och snöfall, så nu kan några av slalombackarna öppna. Något som säkert gläder en hel del skidåkare eftersom flera backar förra året tvingades hålla stängt på grund av det milda vädret och utebliven snö.

Premiäråkning redan på lördag har skidanläggningar som Isaberg i Hestra, Kyllåsbacken i Vaggeryds kommun, Knaggebobacken i Mullsjö samt även Ulricehamn Skicenter.

Anläggningar som siktar på att öppna någon gång under nästa vecka är Kettilsås backe i Vetlanda och Järabacken i Jönköping.

Gemensamt för alla backar gäller att man måste boka liftkort i förväg eftersom antalet gäster begränsas på grund av pandemin.

Nytt kösystem på Isaberg

På Isaberg är alla 500 skipass redan utsålda för lördagen. Här räknas dock inte säsongspassen in.

– Det är fantastiskt skönt att vi kan öppna. Det kommer bli annorlunda i år men väldigt bra ändå, säger Louise Söderlund, som vd på Isaberg.

För att åkarna ska kunna hålla tillräckligt avstånd har man till exempel nya liftkösystem där man köar en och en och det är inte tillåtet att stå bredvid varandra. I restaurangen har platserna dragits ned till hälften och i värmestugan där 100 personer normalt får plats, ska numera max 14 stycken vistas samtidigt.

– Alla måste hålla en stavlängds avstånd till varandra. Man får vara beredd på lite köer. Det är också bra att komma redan ombytt och med sin egen fikakorg, säger Louise Söderlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.