Visa alla (7)

Omfattande skogsbrand i Gnosjö

Publicerad

Under torsdagen brinner det fortfarande i ett stort område i skogen norr om Åsenhöga i Gnosjö. Under torsdagseftermiddagen meddelar räddningstjänsten att branden är under kontroll.

Ett åttiotal brandmän och befäl har arbetat med att släcka branden, med hjälp av bland annat 55 personer från Ing 2 i Eksjö. Antalet minskades något under natten men ökas under tidig morgon för att dra nytta av fukten och nattkylan. Nu bekräftar räddningstjänsten att branden är under kontroll.

– Den är inringad och nu har de fått den under kontroll, säger räddningstjänstens ledningscentral.

Det drabbade området uppskattas vara cirka 200 hektar stort. Under natten har man lyckats lägga slang runt hela brandområdet och upprätta en begränsningslinje.

– Förhoppningsvis gör det att branden inte kommer att sprida sig vidare, säger Daniel Moberg.

Ingen evakuerad

Under onsdagen uppgav polisen att räddningsledaren beslutat att utrymma fem-sex hus i området. På kvällen meddelades dock att ingen person behövt evakueras från området.

Kommunen uppmanar boende i området att gå in och stänga dörrar och fönster. Med anledning av branden är länsväg 639 mellan Hestra och Tranhult avstängd.

Flera bönder deltar i släckningsarbetet med sina gödseltunnor.

Boende kvar i husen

Per-Johan Andersson äger skog i Granstorp och är en av de frivilliga som hjälper till. Under dagen har helikoptrar vattenbombat området nedanför hans hus.

– Det är inte alls roligt att se detta. Jag var på jobbet när jag fick samtalet om branden. Vindarna gör att elden kastas hit och dit. Helt plötsligt börjar det brinna flera hundra meter bort på ett nytt ställe. Det är riktigt svettigt det här, säger han.

Vid 21-tiden har vinden mojnat lite, och han uppfattar att branden i närheten av hans hus är lite mer under kontroll. Ändå är han inställd på att det blir en lång natt med släckningsarbete.

– Det blåser fortfarande, men inte alls som tidigare idag, säger han.

Bönderna kring Granstorp hjälper till och sprutar vatten på markerna. Foto: Privat

Orolig stämning

Helena Kristoffersson bor även hon i Granstorp med sin man och tre små barn. De har vid 16-tiden ännu inte lämnat huset trots att elden rasar bara några hundra meter bort.

– Barnen är oroliga så det är ett övervägande hela tiden om vi ska åka eller inte för deras skull. Men vi har också djur på gården och dem är vi inte så pigga på att lämna, säger hon.

Hon berättar att läget varit ganska lugnt ett tag men att det nu börjar ryka åt deras håll igen.

– Det är väldigt oroligt. Men det är bara att vänta och se vad som händer.

.

Nu under morgonen vattenbombas det eldhärjade området med hjälp av helikopter. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer