Elizabeth Malmstedt, enhetschef på Skolinspektionen. Foto: Pressbild / TT

Skolkböter väcker många reaktioner på sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen beslutade Vaggeryds kommun att förelägga vårdnadshavare med vite i två fall där barn skolkat. Beslutet har väckt många reaktioner på sociala medier, men åsikterna går isär.

SVT Nyheter Jönköping berättade tidigare i veckan om de två fallen i Vaggeryd där vårdnadshavarna kommer tvingas betala vite om inte barnen slutar skolka.

– Det är för att påpeka att vi ser allvarligt på det. Det är inte pengarna i sig utan signalen som är viktig, sa Jenny Larsen (KD), ordförande barn- och utbildningsnämnden i Vaggeryd, till SVT då.

Reaktionerna på sociala medier har inte låtit vänta på sig. Medan vissa är kritiska till vitena så menar andra att kommunen gör rätt. 

”Varför inte!!! På tiden att skrota 'låt gå'-principen”, skriver en person.

En annan skriver:

”Det är långt ifrån alla som är hemma frivilligt. Böter drabbar antagligen de som redan har det tungt”.

Måste vidta andra åtgärder

Men enligt Skolinspektionen måste skolan först vidta alla andra åtgärder innan det kan bli tal om vite.

– Här gäller det att ha kreativitet och att prova nytt. Men når man vägs ände då är det yttersta verktyget en kommun har att förelägga en vårdnadshavare vid vite, säger Elizabeth Malmstedt, enhetschef på Skolinspektionen. 

Enligt henne finns inga reglerade belopp för vitena utan de ska vara anpassade efter familjernas betalningsförmåga. Det finns heller inga formella krav att kommuner måste förvarna föräldrar om att de kan bli förelagda med vite.

Anmäls inte ofta

Skolinspektionen kan inte svara på exakt hur vanligt det är med den här typen av viten, men uppger att det inte är särskilt ofta föräldrar anmäler dem.

– Vi ställer inte krav att kommuner använder vitesinstrumentet så länge man har en tanke, idé och aktivitet kring att andra insatser skulle göra nytta, säger Elizabeth Malmstedt. 

Finns det inte risk att kommuner tar till viteshot istället för att aktivt försöka komma åt problemen bakom att barnen inte går i skolan?

– Det är inget problem som Skolinspektionen har sett. Vi ser snarare att kommuner arbetar väldigt länge med samförståndslösningar i förhållande till föräldrarna, säger hon. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.