Polisen har spärrat av delar av en gata i centrala Värnamo. Foto: Carl Carlert

Skottlossning i Värnamo

Uppdaterad
Publicerad

En större polisinsats pågick under fredagskvällen i centrala Värnamo. Flera personer skadades efter ett bråk med skjutvapen och knivar. Polisen har inlett en förundersökning om försök till mord men uppger att man inte har gripit någon.

Det var vid 17.04 som polisen larmades till centrala Värnamo sedan ett grovt våldsbrott inträffat där. Polisen uppgav tidigare att fyra personer ska ha skadats, varav en med allvarliga skador. Den siffran är dock oklar vid 22-tiden på fredagskvällen.

– Några personer fördes till sjukhus med skott- och skärskador. Ingen av dem har livshotande skador men några av dem har allvarliga skador, säger Monica Bergström, presstalesperson vid polisen region Öst.

Våldsvågen i Värnamo

– Jag vet i nuläget ingenting om upprinnelsen till konflikten, säger hon.

Polisen har inlett en förundersökning om försök till mord.

Carl Carlert frilansfotograf  som var på plats tidigare under kvällen berättade för SVT att polisen spärrat av gatan vid en flerfamiljsbostad i centrala Värnamo. Polisen sökte även med hundar i området.

– Även kring sjukhuset fanns en stor insatsstyrka med flera bilar, poliser i skyddsväst och maskering.

Vad märkte du annars av händelsen i stan?

– Kändes som om det var poliser överallt. Många uppgifter som cirkulerat om både skottlossning och knivskärning, men inget som jag har fått bekräftat, sade Carlert till SVT.

Uppgifter om skottlossning

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska en person skottskadats och tre är knivskurna, ytterligare en person ska ha blivit påkörd. Polisen kan dock inte kommentera de uppgifterna som alltså är obekräftade.

Polisens presstalesperson Monica Bergström säger att ingen har gripits, men säger att ett antal personer är medtagna för förhör.

Bergström uppger att polisen har inlett en så kallad särskild händelse. Det innebär att händelsen leds av en särskild polisstab och man kan frigöra mer resurser, i det här fallet har man också tagit in personal från andra polisområden.

Ett stort antal poliser arbetar just nu intensivt med att få en bild av vad som har hänt. Bland annat hålls förhör med inblandade och vittnen. Utöver det utför man vad man kallar för trygghetsskapande åtgärder. Det innebär att polisen är på plats bland annat vid sjukhuset där flera personer nu vårdas.

Rädd för att gå ut

– Jag flyttade hit för en vecka sedan. Detta är jätteobehagligt jag vågade inte gå ut på två timmar säger Sahar Alalaf som bor i området till SVTs reporter och fortsätter.

– Jag har ringt min son i Göteborg. Han kommer hit nu, jag vill inte vara själv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Värnamo

Mer i ämnet