Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Skräckclownerna – butik slutar sälja masker

Uppdaterad
Publicerad

För att minska tillgången på clownmasker slutas de säljas i ett par butiker som SVT varit i kontakt med.
– Vi väljer att ta bort dem ur sortimentet för att inte uppmuntra till att folk ska skrämmas, säger butikschef Andreas Fransén.

Vi är i Hemmahallen i Jönköping som inför stundande Halloween köpt in extra många clownmasker. Men nu väljer företaget, som även har en butik i Värnamo, att ta bort maskerna ur sortimentet.

– Vi började föra en diskussion igår kväll, och i morse när det hänt lite fler saker kände vi att vi får ta bort dem, säger Andreas Fransén.

Han berättar att clownmaskerna varit den mest populära utklädningsmasken och att företaget därför valt att satsa extra på dem nu under hösten. Men sedan i morse har personalen plockat bort dem från hyllorna.

– Det är givetvis tråkigt. Vi hoppas att kunderna kan hitta något annat. Det är synd att folk förstör för andra genom att skrämmas. Det är vårt ansvar att vi inte hjälper folk att hitta de här grejerna.

Trenden med personer i clowndräkt som skrämmer människor kommer från USA. Den senaste tiden har utklädda personer setts på olika platser i landet och inatt blev en ung man knivskuren i Varberg av en person som ska ha burit clownmask.

Fenomenet har fått spridning bland annat genom filmer på sociala medier.

”Jätterädd”

Regina Friberg arbetar i affären och tycker att det är bra att maskerna är bortplockade nu. Hon är förälder och tycker att fenomenet med personer utklädda till clowner som sprider skräck är allvarligt:

– Jag har en 12-åring som på riktigt är jätterädd. Det sprider sig på nätet.

Hon får medhåll av Azra Sacic som SVT möter utanför butiken.

– Jag håller med. Jag är själv jätterädd för clowner och gillar inte alls de klipp som finns på Internet.

Men gör det någon skillnad om man i en butik i Jönköping tar bort clownmaskerna?

– Kanske inte i längden. Folk hittar sätt att klä ut sig ändå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Clownskräcken

Mer i ämnet