David Victorin drog upp jättegäddan ur sjön Sommen. Foto: Henrik Karlsson

Skulle pimpla röding – drog upp monstergädda

Uppdaterad
Publicerad

En gädda på 12.5 kilo blev fångsten för Tranåsbon David Victorin när han pimpelfiskade i sjön Sommen i helgen. ”Det här händer ju inte men det gjorde det ju”.

Det var i lördags som fritidsfiskaren David Victorin från Tranås hade lämnat barnen i skidbacken, och bara skulle ta en tur runt sjön, som det lyckade fiskedraget gjordes.

– Det var inte planerat för fiske den här dagen och det gör ju det extra kul. Hade jag planerat att gå ut och fånga en gädda hade jag inte fått något.

”Trodde det var en röding”

Fiske är hans stora fritidssysselsättning och fiskeredskapen ligger därför alltid i bilen. Tanken den här dagen var att pimpla röding som han brukar göra på vintern när isen är tillräckligt tjock. Eftersom det var två fiskare till på isen vågade han sig ut.

Efter två timmar nappade det rejält. Han trodde då han hade fått en skaplig röding.

– Men när jag kom fram till hålet var det en enorm gädda. Jag hann inte tänka så mycket utan drog bara upp fisken.

12,5 kilo stor gädda

Foto: Rikard Andersson

Gäddan vägde 12,5 kilo. Var 121 centimeter lång och hade ett bukmått på 59 cm.

– Jag tänkte, jävlar vilken gädda. Jag blev chockad. Det hade man inte kunnat drömma om att få en sådan stor gädda på sjön sommen. Det är väldigt ovanligt.

Enligt den ideella organisationen Sportfiskarnas registrerade fångster på sjön Sommen är det här den hittills största gäddan som fångats. Det var Tranås tidning först med att rapportera.

Enligt David Victorin är det även den största fisken viktmässigt som registrerats i sjön.

Har du fått mersmak på fiske nu?

– Det är min stora hobby så det var inte första och inte sista gången. Men det var ju en otrolig bonusfångst och spektakulärt stort med tanke på att det var pimpelfiske. Det händer ju inte men det gjorde det ju.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.