Enligt skyddsombuden på avdelningen känner personalen otillräcklighet och måste lägga sin energi på annat än att ge god omvårdnad till patienterna. Foto: SVT

Slår larm om ohållbar situation på psykiatriska kliniken på Ryhov

Uppdaterad
Publicerad

Hyrläkarsituationen har totalt havererat. Så beskriver flera skyddsombud på den psykiatriska kliniken på Länssjukhuset Ryhov arbetsmiljön. De kräver nu att stationära läkare tillsätts.

Skyddsombud från flera fackförbund slår larm till Arbetsmiljöverket om en ohållbar situation på den psykiatriska intensivvårdsavdelningen på Länssjukhuset Ryhov.

De skriver att det kommer in nya läkare varje vecka och att den psykiatriska intensivvårdsavdelningen inte har haft en stationär läkare på minst två år. I en begäran till Arbetsmiljöverket kräver skyddsombuden nu att stationära läkare tillsätts omgående.

”Arbetar med rekrytering”

Marie Proczkowska som är verksamhetschef för psykiatriska kliniken säger i en skriftlig kommentar till SVT Nyheter Jönköping att att de har haft svårt att rekrytera läkare till den psykiatriska intensivvårdsavdelningen det senaste året.

På grund av detta har vi tagit in hyrläkare under tiden som vi arbetar intensivt med att rekrytera läkare. De hyrläkare som vi anlitat har varit på PIVA under längre perioder för att få en kontinuitet i patientarbetet, säger hon.

Får olika mediciner

Skyddsombuden skriver i sin begäran till Arbetsmiljöverket att patientsäkerheten blir lidande när patienterna får träffa olika läkare som inte tänker lika när det gäller behandling.

Patienter ska också ha blivit utan medicinering eller plötsligt fått byta läkemedel då olika läkare skriver ut olika mediciner.

Personalen vill inte gå till jobbet

Enligt skyddsombuden har arbetsmiljön gjort att personalen har tappat motivationen och att de upplever otrygghet och frustration över situationen.

Marie Proczkowska säger att de bedömer att de kan upprätthålla en patientsäker vård och att de arbetar med flera åtgärder för att främja en god arbetsmiljö.

– Vi har förståelse för att medarbetare upplever stress i sitt arbete på grund av den uppkomna situationen. Vi planerar den närmaste tiden för att förändra arbetsformer och strukturer i syfte att förbättra arbetsmiljön, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.