Runt 30 miljoner kronor per år lägger Jönköpings kommun på att laga potthål och sprickor i vägarna. Foto: TT

Slitna vägar efter årets vintersmocka

Uppdaterad
Publicerad

Den långa och stränga vintern har gått hårt åt Jönköpings vägar och gator. Något som gjort att antalet potthål och sprickor i asfalten blivit fler i år än tidigare.

Några av de vägar och områden som drabbats hårt av skador är bland annat Klostergatan, Prostkvarnsgatan och Hulukvarn. Men enligt kommunens byggnadsingenjör Lars-Åke Josefsson är det på landsbygdsvägar som det är allra värst.

– Det är värre ute på landsbygden. Där har tjälen lyfts mycket och där kommer man få göra stora reparationer, säger Lars-Åke Josefsson.

Det som gjort att hålen i vägarna blivit fler och större i år, beror till stor del på växlingen mellan varmt och kallt, men också att det krävts mycket saltande på vägarna, inte minst där det redan finns lagningar, till exempel efter fiberanläggningar, då asfalten lättare kan rivas upp igen.

Lars-Åke Josefsson, byggnadsingenjör. Foto: SVT

Inte givet att skador ersätts

– Så här års är det alltid mycket, jag skulle inte säga att det är extremt, men det är mycket vägskador i år.

Men det kostar – runt 30 miljoner kronor per år lägger Jönköpings kommun på att laga potthål och sprickor.

– Vi lägger mycket pengar på asfalt i kommunen, vi vill hålla en så bra standard som möjligt.

Om bilen skulle ta skada i samband med att man åker på ett väghål, så är det inte givet att man ersätts för det.

– Man har ett stort ansvar själv som bilist, känner vi inte till någon vägskada så kan vi inte heller ta ansvar för den, säger Lars-Åke Josefsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.