Mannen, som är i 30-årsåldern, dömdes till villkorlig dom och dagsböter för misshandel. Foto: Mikael Fritzon/TT

Slog vårdanställd i ansiktet vid psykiatrisk klinik

Publicerad
När en anställd på psykiatrin i Eksjö öppnade klinikdörren fick han motta flera knytnävsslag i ansiktet. Nu döms en man i 30-årsåldern till villkorlig dom och dagsböter för misshandel.

Det var vid 18.30-tiden den 24 september i fjol som en anställd på psykiatrin i Eksjö gick och öppnade dörren till kliniken när det ringde på den. När han öppnade dörren och frågade mannen i 30-årsåldern om han inte gått till fel avdelning fick han ta emot flera knytnävsslag i ansiktet.

Den vårdanställde tappade balansen och föll till marken. Då ska mannen i 30-årsåldern ha lagt sig över honom och lagt armen runt hans hals så att han fick svårt att andas. Han lyckades dock trycka på larmet och en kollega kom till undsättning och polis larmades till platsen.

Kände stress och ångest

Mannen i 30-årsåldern har i förhör uppgett att han hade haft en stressig kväll och att han hade ångest. Han har i förhör erkänt att han tagit grepp på den vårdanställde så att denne föll omkull, men medger inte att han har slagit honom i ansiktet.

Åklagaren yrkade i sitt slutanförande på sex månaders fängelse, men tingsrätten gör en annan bedömning. Den menar att misshandeln inte har pågått under längre tid och att skadorna var av övergående karaktär och att straffvärdet därför motsvarar en månads fängelse.

Den misshandlade har vittnat om att han fick ont i ett knä och att besvären satt i under två veckors tid.

Allvarlig psykisk störning

Enligt läkarintyget ska gärningsmannen ha lidit av en allvarlig psykisk störning vid tiden för gärningen. Rättspsykiatrisk vård utan särskild utskriftsprövning medför normalt några månaders vistelse på psykiatrisk klinik. Men eftersom mannen i 30-årsåldern inte är dömd för våldsbrottslighet sedan 2011 anser tingsrätten att villkorlig dom med böter är en lämplig påföljd.

Påföljden har bestämts till 30 dagsböter om 50 kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer