Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Magnus Åström är privatekonom på Swedbank i Jönköping. Foto: SVT/Johannes Tolf/TT

Slopat amorteringskrav under coronakrisen

Uppdaterad
Publicerad

Bankerna får ge alla bolånetagare under coronakrisen undantag från amorteringsplikten. Undantaget gäller fram till juni i nästa år, enligt ett beslut från Finansinspektionen.

I klippet hör du privatekonomen Magnus Åström på Swedbank i Jönköping berätta vad det innebär.

Sedan de nya amorteringskraven infördes 2015 är bolånetagare numera bättre rustade och har större marginaler, enligt Finansinspektionen. Men trots det finns det många som har ansträngda hushållskassor. Därför ger nu Finansinspektionen möjligheten för banker att erbjuda amorteringsfrihet åt de som ansöker.

Var tionde saknar sparbuffert

Enligt Magnus Åström, privatekonom på Swedbank i Jönköping är hushållen relativt väl rustade inför en lågkonjunktur. Nästan 80 procent uppger att de kan spara tio procent av lönen och 70 procent har en sparbuffert på minst två månadslöner.

Men knappt 30 procent står utanför a-kassan, tio procent har ingen sparbuffert och 22 procent uppger att de skulle klara sig ekonomiskt i tre månader eller ännu kortare om de blev arbetslösa. Det visar en undersökning av Sifo på uppdrag av Swedbank och sparbankerna.

– Många kan få det tufft, säger Magnus Åström och fortsätter:

– Att låna sig ur den här krisen kommer inte att vara rätt medicin.

Borde sparat mer under högkonjunkturen

25 procent uppger att de inte kan eller vet om de skulle kunna bo kvar i sin befintliga bostad i tolv månader om de blev arbetslösa eller långvarigt sjuka.

 - De allra flesta har fått det väsentligt bättre de senaste åren i samband med högkonjunkturen, men samtidigt borde kanske en del ha sparat mer pengar under den tiden, säger Magnus Åström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet