Ida Pettersson från IK Hakarpspojkarna tävlar i klassen Flickor 13-14 år i mountainbike-SM. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

SM i mountainbike inlett i Värnamo

Uppdaterad
Publicerad

För fjärde året går SM i Småland och för andra gången i Värnamo. Totalt görs över tolvhundra starter och den svenska eliten finns på plats – liksom hundratals unga och äldre cyklister.

På torsdagen inleddes SM i mountainbike med kval och finaler i sprint. Det är andra året i rad som SM avgörs på banan vid friluftsområdet Borgen i Värnamo.

—  Det är roligt! Det var samma bana som förra året, med lite ändringar. Jag gillar banan och det är fint! säger Ida Pettersson från IK Hakarpspojkarna. Hon tävlar i klassen Flickor 13-14 år.

Banan har justerats

Den fina banan som byggdes till förra årets SM är en av anledningarna till att arrangemanget återkom hit till Värnamo redan efter ett år. Men det har gjorts vissa justeringar sedan förra året.

— Jag har gått runt sprintbanan. Jag har inte cyklat den själv. Den ser öppen ut och det finns bra med omkörningsmöjligheter, säger förbundskaptenen Annie Söderberg.

Luriga trappsteg

En annan anledning är att förbundet vill låta arrangörer dra nytta av allt de lärt sig och förberett för ett SM under ytterligare en tävlingsvecka året efter – i stället för att helt nya arrangörer ska förbereda allt från grunden igen.

En av lurigheterna som mountainbikecyklisterna ska klara sig igenom  är en trappa med för cyklar ganska höga trappsteg. Här är risken för punktering stor om man gör fel.

— Ja, om du dunkar i bakhjulet så kan det bli en punktering, men många har kört väldigt fint där idag. Både de yngre och de äldre, så det klarar dom, säger förbundskaptenen Annie Söderberg.

Tävlingsdelen är förstås viktig, men hur viktigt är det med all runtomkring?

— Ja, det är ju också viktigt. Det ska ju vara en fest när vi är här. Ett SM ska ju vara stort. Det ska inte bara kännas när du står på pallen utan stämningen gör allting! menar Annie Söderberg.

Vädret var bästa tänkbara – solsken och värme. Ja, kanske t o m för varmt för stark ansträngning, men det hördes inga högljudda klagomål från cyklisterna.

— Nu fick vi ju medvind här av solskenet första dagen, så vi får fortsätta och hoppas att vi kan hålla festen uppe, säger Annie Söderberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer