Småland – Längre till beslut om miljö

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelserna i Jönköping och Kronoberg mister rätten att besluta om miljövillkor för företag i länen. När regeringen nästa vecka klubbar nyordningen betyder det också att företag som vill växa får längre till beslutsfattarna.

Gnosjö automatsvarvning är ett familjeföretag som ständigt växer och som därför också står i begrepp att ansöka om nya miljövillkor – villkor som troligen kommer att beslutas av Länsstyrelsen i Östergötland och inte som hittills i Jönköping.

– Det hade varit bättre om de decentraliserat tillståndsprövningen. Vi som jättelitet företag har ingen stor miljöorganisation, och vi vill ha nära till vår myndighet, säger Linda Fransson, chef för miljöarbetet på Gnosjö automatsvarvning.

Förlorar miljöhandläggare

Det är för att få en effektivare miljöprövning regeringen vill koncentrera miljöbesluten till färre länsstyrelser än idag. Men för Jönköpings län, ett av länen i landet med flest tillståndspliktiga verkstadsföretag, gjuterier, plastindustrier ytbehandlare och torvtäkter kan nyordningen innebära raka motsatsen anser länsstyrelsen som riskerar att förlora 5-6 miljöhandläggare.

– Man inför ett nytt moment i tillståndsprövningen, vilket innebär att det krävs mer tid och större resurser. Det betyder att företag får vänta längre på tillståndsbesluten, säger Emma Villaredt, miljöhandläggare Jönköpings län.

Kalmar tar över Kronobergsbesluten

Eftersom Kalmar län har kärnkraft får länsstyrelsen där behålla sina beslut om miljövillkor. De tar dessutom över Kronobergs län, vilket Robert Rosenqvist på miljöprövningsenheten i Kronoberg tycker är att gå händelserna i förväg.

-Vi har absolut egen kompetens att fatta beslut som rör miljöskydd, säger han. Dessutom anser jag att nyordningen borde ha väntat tills den regionindelningen är färdig.

Har fått miljöhandläggare att sluta

Jönköpings läns beslut går alltså över till Östergötland. Regeringen klubbar visserligen nyordningen först nästa vecka men på länsstyrelsen i Jönköping har den långa beslutsprocessen redan inneburit att miljöhandläggare valt att sluta.

Lennart Broman

lennart.broman@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.