I det sista numret av Smålandsbygdens Tidning, som kommer ut på fredag, publiceras den här artikeln. Här förklarar vd Matz Kindmalm varför styrelsen valt att lägga ner tidningen.

Smålandsbygdens Tidning läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

Efter 91 år läggs Smålandsbygdens Tidning ner och på fredag kommer sista numret ut. Orsaken är bristande lönsamhet.

– Det är självklart tråkigt att ytterligare en medieröst tystnar. Vi får allt fler vita fläckar i Sverige, säger tidningens vd Matz Kindmalm.

Smålandsbygdens Tidning köptes av Skaraborgsbygdens Tidning år 2013. Den nya ägaren hoppades öka upplagan för endagarstidningen, från cirka 2.300 exemplar i dagsläget, till över 3.000. Men så har det inte blivit, och nu läggs tidningen ner. Styrelsen fattade beslutet i februari i år.

– Vi får inte ekonomi på det här, säger Matz Kindmalm.

Han säger att det gått mycket trögare än väntat att öka upplagan och få lönsamhet. Ökade distributionskostnader och en ny digital värld är två faktorer som styrelsen har tittat på innan de beslutade om nedläggning.

– Vi har inte gjort några brakförluster, men vi vänder inte. Det är tråkigt, det är knivskarp konkurrens.

Succesivt slutat

För ett halvår sedan hade tidningen sju anställda. Alla utom en har succesivt slutat under hösten.

– Vad som i alla fall är glädjande är att alla personer har fått jobb.

Smålandsbygdens Tidning startade år 1926 och är på ledarsidan en centerpartistiskt tidning. Men den 22 december går tidningen i graven.

– Jag beundrar verkligen personalen som har jobbat kvar trots att de blivit av med sina jobb, säger Matz Kindmalm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.