SMHI söker klimatobservatörer på flera orter runt om i landet, bland annat i Jönköping. Foto: TT/Pedersen, Terje/arkivbild

SMHI vill ha mäthjälp från trädgårdsägare

Uppdaterad
Publicerad

SMHI vill få bättre grepp om klimatet genom att anlita privatpersoner med egen trädgård. Väderinstitutet söker klimatobservatörer på ett 40-tal orter runt om i Sverige, däribland Jönköping. Uppgiften är att varje morgon och kväll mäta nederbörd och snödjup.

– Vi kallar det klimatnät, det handlar inte så mycket om aktuellt väder utan om klimatet. Vi vill bevara långa mätserier, säger Eva Strandberg, ansvarig för meteorologiska nät på SMHI, till Kristianstadsbladet.

Den som söker behöver ha en trädgård där själva observationsplatsen inte störs av höga träd eller hus. SMHI bidrar med nederbördsmätare och utbildning, och ett arvode på runt 12 000 kronor om året.

– Vi kräver inte att man aldrig får åka på semester eller vara sjuk, men man blir lite bunden, säger Eva Strandberg till Kristianstadsbladet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet