Rollator på ett äldreboende (arkivbild). Foto: Fredrik Sandberg /TT

Smittan tillbaka i äldrevården – två avlidna

Uppdaterad
Publicerad

Ända sedan pandemin började har mantrat varit att skydda de äldre från smittan. Nu har den återigen tagit sig in i äldrevården i Vaggeryds kommun. Två av de som drabbats har avlidit under veckan som gått och både boende och personal är smittade. 

– Vi har en allmän smittspridning i kommunen, liksom i resten av länet och vi behöver ta krafttag för att få bukt med den, säger Annika Hedvall, kommundirektör.

Totalt är sex boende på ett av kommunens boende konstaterat smittade. Hur många i personalen som drabbats finns inga officiella siffror på.

Corona Jönköping

– Men vi har smittad personal också, säger Lotta Damberg, socialchef i Vaggeryds kommun. 

Varifrån smittan kommer har inte gått att kartlägga. I kommunen finns en allmän smittspridning och en av skolorna har i veckan övergått till distansundervisning på grund av smittans utbredning.

Smittas av sina barn

– Vi ser inte att smittan kommer till våra äldre på grund av de lättade besöksrestriktionerna. Den finns överallt och vår personal smittas av sina barn och av andra vuxna i samhället, säger Lotta Damberg.

Kommunen har infört en rad åtgärder för att minska smittspridning, men har inte infört besöksförbud på äldreboenden. Man uppmanar dock invånarna till färre besök för att inte öka risken för att bli smittad eller smitta någon boende eller personal.

– Det är en lömsk sjukdom. Fem av de sex boende som nu är positiva uppvisade inga symptom när de provtogs, säger Lotta Damberg.

– Jag vill verkligen vädja till alla invånare att ta de nya råden på allvar, så att vi inte behöver förlänga tiden med restriktioner, säger Annika Hedwall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet