Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hygienläkaren i Jönköpings län Amelie Magnander berättar om covid-läget. Foto: Sandra Wennergren

Smittskyddsläkaren om ännu en ny våg

Uppdaterad
Publicerad

Under den senaste veckan har antalet inlagda patienter med covid-19 ökat i Jönköpings län. Ingen patient vårdas dock på IVA i nuläget.

Amelie Magnander arbetar som tf smittskyddsläkare på Länssjukhuset Ryhov. Hon säger att det är varianten Omikron BA.5 som just nu dominerar i Sverige. Varianten verkar vara än mer smittsam än tidigare varianter, men orsakar relativt få fall av allvarlig sjukdom.

– Vi vet inte ifall det är en tillfällig ökning eller ifall det är en trend som kommer hålla i sig.

 Ny variant mer smittsam men ger mildare symtom

Amelie Magnander säger att det är varianten BA.5 som just nu dominerar i Sverige. Varianten verkar vara än mer smittsam än tidigare varianter, men orsakar relativt få fall av allvarlig sjukdom.

– Varför den ter sig mer smittsam vet vi inte riktigt.

Hur smittläget framöver kommer se ut är inget som Amelie Magnander vill spekulera i utan säger att det är något som framtiden får utvisa.

– Det beror ju på hur vi alla beter oss. Man får försöka bete sig på ett ansvarsfullt sätt. Stanna hemma om man har symtom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet