Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar biträdande smittskyddsläkare David Edenvik hur regionen hanterar att vaccinationstäckningen mot covid-19 är låg bland de flyktingar som kommer från Ukraina. Foto: Johan Nilsson/TT/Johannes Tolf/SVT

Smittskyddsläkaren i Jönköpings län om ovaccinerade flyktingar: ”Vi har gott om vaccin”

Publicerad

Flyktingarna från Ukraina som kommer till länet kommer att erbjudas vaccin mot covid-19 då vaccinationstäckningen i det krigsdrabbade landet är låg. Region Jönköpings län är förberedda på extra insatser och det ska i dagsläget finnas gott om vaccinationsdoser.

– Det finns alltid en risk att det uppstår smittspridning i samband med flyktingsituationer där det är många som bor tätt i förläggningar, säger David Edenvid som är biträdande smittskyddsläkare i Region Jönköpings län.

Vaccinationstäckningen för covid-19 är låg i Ukraina. Vid krigsutbrottet hade ungefär en tredjedel av befolkningen i Ukraina fått två doser vaccin mot covid-19, enligt Folkhälsomyndigheten.

I klippet ovan hör du David Edenvik berätta vilka andra sjukvårdsinsatser som kan bli aktuella för att hjälpa de ukrainare som tvingats fly landet efter Rysslands anfall för snart tre veckor sedan.

Pandemin inte över

Även om smittan är på väg neråt i Jönköpings län är pandemin inte över, betonar Edenvik. Fortfarande vårdas covidpatienter på sjukhusen och ytterligare en våg framåt hösten och vintern kan inte uteslutas. Därför anser smittskyddsläkaren att det är viktigt med god vaccinationstäckning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet