Smittskyddsläkaren i Jönköpings län om ovaccinerade flyktingar: ”Vi har gott om vaccin”

Publicerad

Flyktingarna från Ukraina som kommer till länet kommer att erbjudas vaccin mot covid-19 då vaccinationstäckningen i det krigsdrabbade landet är låg. Region Jönköpings län är förberedda på extra insatser och det ska i dagsläget finnas gott om vaccinationsdoser.

– Det finns alltid en risk att det uppstår smittspridning i samband med flyktingsituationer där det är många som bor tätt i förläggningar, säger David Edenvid som är biträdande smittskyddsläkare i Region Jönköpings län.

Vaccinationstäckningen för covid-19 är låg i Ukraina. Vid krigsutbrottet hade ungefär en tredjedel av befolkningen i Ukraina fått två doser vaccin mot covid-19, enligt Folkhälsomyndigheten.

Corona Jönköping

I klippet ovan hör du David Edenvik berätta vilka andra sjukvårdsinsatser som kan bli aktuella för att hjälpa de ukrainare som tvingats fly landet efter Rysslands anfall för snart tre veckor sedan.

Pandemin inte över

Även om smittan är på väg neråt i Jönköpings län är pandemin inte över, betonar Edenvik. Fortfarande vårdas covidpatienter på sjukhusen och ytterligare en våg framåt hösten och vintern kan inte uteslutas. Därför anser smittskyddsläkaren att det är viktigt med god vaccinationstäckning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet