Smittskyddsläkaren Malin Bengnér uppmanar barnen att undvika bus eller godis i år. Foto: TT/Fredrik Weibull SVT

Smittskyddsläkaren: ”Undvik bus eller godis i år”

Uppdaterad
Publicerad

På lördag är det Halloween och då går många barn och knackar dörr för att  fråga ”bus eller godis”. Men i år vill smittskyddsläkaren att barnen ska undvika detta på grund av den pågående coronapandemin.

Enligt den amerikanska traditionen är Halloween en dag då barn och vuxna klär ut sig, oftast i spökliknande kläder. Under kvällen brukar barnen gå runt och och knacka dörr och fråga: bus eller godis?

Men på grund av coronapandemin är detta något som kanske bör undvikas i år, enligt smittskyddsläkaren Malin Bengnér. 

– Det kan var osäkert hur det tas emot i år. En del kanske tycker att det är obehagligt att få den typen av besök. Av hänsyn till andra tycker jag man ska avstå eller möjligen gå till någon man känner eller har bestämt med i förväg, säger hon.

Undvik även stora fester

Det är även populärt att fira Halloween med att ses och ha till exempel stora maskeradtillställningar.

– Det läge vi är i nu innebär att man behöver avstå från större privata fester. Det är tydligt i de allmänna råden som gäller just nu, Malin Bengnér.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.