Här visar smittskyddsläkaren Malin Bengnér diagrammet över den ökande smittspridningen i länet. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Smittspridningen ökar återigen i länet

Uppdaterad
Publicerad

De senaste siffrorna från Region Jönköping visar att smittspridningen av covid-19 är på väg upp i länet igen.

Av de som testat sig för covid-19 var för några veckor sedan cirka en procent smittade. Nu är den andelen uppe i 4-5 procent.

– Vi ser helt klart en ökad smittspridning och det är allvarligt, säger smittskyddsläkaren Malin Bengnér.

I klippet ser du smittskyddsläkaren visa diagrammet över den ökande smittspridningen.

Antikropptester visar fortsatt risk för smittspridning

Den 7 oktober startade regionen antikroppstester för allmänheten. Av de drygt 1 600 personer som testade sig första veckan hade 145 personer antikroppar, det vill säga nio procent. Det är ungefär samma nivå som riket i övrigt.

I början av pandemin talades det om så kallad flockimmunitet för att stoppa viruset. Hur långt ifrån flockimmunitet är vi?

– Flockimmunitet innebär att så många har antikroppar att smittan inte alls kan spridas i samhället, och det är vi inte i närheten av. Eftersom många fortfarande inte har haft smittan finns det verkligen förutsättningar för fortsatt smittspridning, säger Malin Bengnér.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.