Se hur personalen på Hälsan 2 i Jönköping jobbar med vaccinlogistiken. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Mycket vaccinjobb bakom kulisserna på vårdcentralerna

Publicerad

Vårdcentralerna har ställts på stora prov med försenade vaccinleveranser och ändrade riktlinjer för vaccin. På vårdcentralen Hälsan i Jönköping har en helt ny enhet byggts upp för att hantera vaccinationerna.

– Vi har sammanlagt anställt ett 20-tal personer, framför allt timanställda, för att klara uppdraget att vaccinera så många på kort tid, säger Marie Sigfridsson, verksamhetschef Hälsan 2.

I klippet möter du flera vårdanställda som arbetar bakom kulisserna för att vaccineringen ska fungera.

Corona Jönköping

Många ombokar sin tid

I början kom det ofta besked om ändrade vaccinleveranser med kort varsel vilket gjorde att planeringen fick kastas om.

– Ibland har vi fått ringa flera hundra patienter på några dagar för att omboka deras tid för första dosen, säger Eleonore Lindqvist, vårdenhetschef Hälsan 2.

Den senaste tiden har problemet varit att många patienter vill omboka sin tid för andra dosen, något som ställer till stora problem.

– Eftersom hela planen utgår från att man ska få sin andra dos inom en viss tid så vädjar vi till invånarna att verkligen ta den tid de fått för andra dosen, säger Eleonore Lindqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet