Se Lennart Lindbom berätta om hur han fuskar i bassängen. Foto: Kristin Renulf / SVT

Snart 70-årige Lennart Lindbom tävlar i simning

Publicerad

Han fyller snart 70 år och i helgen gör han sin andra simtävling någonsin inomhus under Öppna Masters.

– Det är aldrig för sent att börja med simning, säger Lennart Lindbom från Jönköping, som börjat tävla först på senare år.

Vi träffar honom på Rosenlundsbadet när han som bäst håller på att finslipa tekniken inför helgens simtävling, Öppna Masters SM som hålls i Jönköping. Trots sin ålder har Lennart bara ställt upp i en tävling inomhus tidigare och lite pirrigt är det.

– Jag kommer ju vara nervös förstås. Men jag har inte några jätteambitioner annat än att fullfölja. De jag tävlar mot är bättre men jag ska göra det snyggt, säger han med ett skratt.

Började vid drygt 30

Det var när han fick barn som Lennart Lindbom började engagera sig i simning, men då från bassängkanten som påhejande förälder eller ledare. Först när han var i 30-årsåldern började han själv träna simning, sedan tog det alltså ytterligare drygt 30 år innan han började tävla.

– Jag gör det som en utmaning. Och så lurar jag mig själv till att träna eftersom jag måste ha anmält mig till något för att ligga i. Annars fuskar jag.

Men intresse för att röra på sig har han alltid haft. Lennart har åkt 31 vasalopp, 6 klassiker, varit bland de 100 bästa på Vansbrosimmet och förra sommaren var han med på Ironman i Jönköping.

– Det gick bra faktiskt. Jag var näst äldst av nästan 2 000 tävlande och jag var inte sist i mål. Jag hade nog en 400 bakom mig. Och jag är nöjd över att bara ha klarat det.

Ser ett ökat intresse

Och kärleken till siminingen bara växer. Lennart Lindbom var till exempel en av initiativtagarna till utomhustävlingen Jönköping Open Water som blir större för varje år. Och i juni genomförs tävlingen för sjunde gången.

Och Lennart Lindbom har märkt av ett ökat intresse för simning bland äldre.

– Vi startade tävlingen för att stimulera vuxna att simma mera. Och det är jätteroligt att den bara växer. Och här på badet ser jag fler och fler halvgamla människor som kämpar på med sitt crawl.

Hur länge tror du att du kommer hålla på med simning?

– Jag vet inte. Jag kanske är med på Masters när jag är över 90 också. Man vet aldrig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.