Thaiboxning har ansökt om att bli OS-gren. Foto: SVT

Dags för thaiboxnings-VM i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

Jönköping rustar sig för ännu ett stort internationellt mästerskap – nästa vecka drar VM i thaiboxning igång.

Under tio dagar samlas kampsportens världsstjärnor för att göra upp om titlarna. Det handlar om 800 tävlande från över 60 länder och 100-tals funktionärer.

– Det är jättestort, det är det största idrottsevenemang vi har haft i den här kommunen och i och med att det är ett VM så hamnar vi ju verkligen på världskartan, säger Carl Gustaf Tollén, evenemangsansvarig på Destination Jönköping.

VM i Thaiboxning

Vill bli OS-gren

Förra veckan var det EM i mountainbike i Huskvarna och på onsdag invigs VM i thaiboxning eller Muay Thai i Kinnarps Arena.

Där byggs det för fullt inför onsdagens invigning. Två boxningsringar ska det bli, där det tävlas parallellt. 

Det här är första gången som VM i thaiboxning arrangeras utanför Asien, berättar Jonas Elfving som är General manager för 2016 års VM i thaiboxning.

En av anledningarna till att kampsporten vänt sig västerut är att Thaiboxning har ansökt om att få bli OS-gren. Sporten vill nå ut bredare och vilket resulterat i att Jönköping får bli världsarena.

– Här kommer att bli oerhört många bra fighter, här har man den bästa chansen att följa de bästa världsstjärnor som finns i dag inom thaiboxningen, säger Jonas Elfving General manager evenemanget.

Jönköpings medaljhopp

Thailand är förstås på plats med flera guldmedaljörer i truppen och sporten är också stor i öst.

Jönköping har ett eget medaljhopp i tävlingen Erik Berglund han ingår i det svenska landslaget som har flera möjligheter att ta medalj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM i Thaiboxning

Mer i ämnet