Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ida Jerdmyr, enhetschef tillståndsenheten vid Jönköpings kommun. Foto: SVT

Snart krävs tillstånd för att sälja tobak

Publicerad
När den nya tobakslagen träder i kraft den 1 juli måste de som säljer tobaksvaror ansöka om tillstånd hos sin kommun för att få fortsätta försäljningen. Förfarandet liknar det som i dag görs vid ansökan om serveringstillstånd.

I Jönköpings kommun finns i nuläget cirka 140 försäljningsställen för tobaksvaror. I dag räcker det med en anmälan till den kommun där man verkar för att få sälja tobak. När den nya tobakslagen träder i kraft ändras reglerna så att den som vill sälja tobak måste ansöka om tillstånd.

– Huvudskälet är ju att man från lagstiftarens sida vill begränsa bruket av tobak och den hälsorisk som det innebär. Sedan vill man också minska den illegala handeln med tobak, säger Ida Jerdmyr, chef för tillståndsenheten vid Jönköpings kommun.

Lämplighet prövas

Vid ansöksprövningen granskas bland annat ekonomisk skötsamhet och eventuell förekomst av tidigare brottslighet som skulle kunna göra den sökande olämplig att sälja tobaksvaror. De som i dag säljer tobaksvaror måste komma in med en ansökan om tillstånd senast den 1 november. Försäljningsställena får fortsätta försäljningen fram tills dess att kommunen är klar med sin prövning.

Avgiften för att ansöka om tillstånd för tobaksförsäljning föreslås i Jönköping att bli 9 000 kronor. Kommunfullmäktige fattar beslut om det den 19 juni. Samtidigt föreslås den årliga tillsynsavgiften att höjas från dagens 2 500 kronor till 4 000 kronor.

Flera mindre tobakshandlare vi pratat med tycker att införandet av tillstånd för att få sälja tobaksvaror är bra, men att avgiften är för hög. De vill dock inte ställa upp på en intervju om förändringen.

Förändringar när det gäller snusförsäljning

Den nya tobakslagen innebär, som vi har rapporterat tidigare, också ett utökat rökförbud som nu kommer att omfatta bland annat uteserveringar, busshållplatser, perronger, inhägnade idrottsplatser och olika typer av offentliga entréer.

En annan nyordning i lagen gäller försäljning av snus. I lagen fastslås att styckeförpackningar med portionssnus ska innehålla minst 20 portionter. Det blir alltså ett förbud att sälja snus i små och prismässigt attraktiva förpackningar. Syftet med de nya reglerna är att inte lika enkelt locka yngre personer att börja snusa.

Läs mer om den nya tobakslagen på Folhälsomyndighetens webbplats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer