Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Från och med nästa vecka ska alla Vys bussar vara utrustade med skyddande plexiglas så att påstigning via framdörren är möjlig igen. Se klippet för att höra Vys affärsområdeschef Kent Svensson berätta mer. Foto: Ebba Öberg/SVT

Snart öppnas framdörrarna på bussarna i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

Under pandemin har man inte kunnat stiga på bussarna där fram, vilket gjort det svårt att betala. Men nu förebereder bussföretaget Vy för att dörrarna ska kunna öppnas på alla bussar den kommande veckan.

Sedan i mars 2020 har bussresenärerna som rest med Jönköpings Länstrafik hänvisats till mittdörren när de ska gå på bussen. Framdörrarna, som vanligtvis är till för påstigning, har varit stängda för att skydda chaufförerna från smitta under pandemin.

– Vi har inte kunnat ge den servicen som passagerarna kan efterfråga, och visering av biljetter har i princip upphört, säger Kent Svensson, affärsområdeschef på Vy.

Men nu är bussföretaget Vy, som kör bussarna i Jönköping, i full gång med att installera plexiglas på alla bussar. Detta gör att chaufförerna sitter skyddade och att framdörrarna snart kan öppnas. Flera bussar äer redan klara, men nästa vecka räknar Vy med att man ska kunna stiga på där fram igen på samtliga bussar.

Biljettköp ombord

När framdörrarna varit stängda har man som resenär inte kunnat köpa sin biljett ombord på bussen. Påstigning i mitten har också gjort det svårare för chaufförerna att kontrollera att resenärerna betalat för sig. Det har lett till minskade inkomster för Jönköpings Länstrafik, JLT.

Men enligt JLTs vd Carl-Johan Sjöberg ska man snart kunna köpa sin biljett på bussen igen.

– När alla bussarna i länet är utrustade med plexiglas är det möjligt att börja sälja biljetter ombord igen. Om vi öppnar upp för detta 1 september i år eller om det dröjer ytterligare någon vecka låter jag vara osagt, säger Carl-Johan Sjöberg.

Se klippet för att höra Kent Svensson från Vy berätta mer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet