Sven Ebbesson anser att socialnämnden ska ha en anmärkning för bristande styrning och intern kontroll av ekonomin. Foto: Philip Naskret/SVT

Socialnämnd gick nästan 117 miljoner back

Uppdaterad
Publicerad

Socialnämnden i Jönköping gick förra året med ett underskott på nästan 117 miljoner kronor. Nu riktar kommunrevisionen kritik mot nämnden.

– Vi är kritiska till att de överträder budgeten tre, fyra år i rad, säger Sven Ebbesson, avgående ordförande i kommunrevisionen.

I en skrivelse uppger kommunrevisionen att de vid upprepade tillfällen uppmanat socialnämnden att vidta åtgärder för att minska underskottet. Revisionen skriver även att att socialförvaltningen presenterat förslag på besparingar som nämnden valt att inte anta.

– Man måste dra åt svångremmen eller begära mer pengar, säger Sven Ebbesson.

Enligt Ola Nilsson, före detta ordförande i socialnämnden, beror underskottet på två faktorer.

Större ansvar för assistans

Dels menar han att kommunen varit tvungen att ta ett större ansvar för personlig assistans efter fler avslag från Försäkringskassan. Dels har de haft ett större behov att institutionsplacera barn och unga.

– Det är en lagstadgad verksamhet som är väldigt svår att göra besparingar på. Man kan inte säga i oktober att nu är pengarna slut och nu kommer vi inte hjälpa fler unga, säger Nilsson.

Enligt honom lyckades dock socialnämnden att minska underskottet något under året.

Ola Nilsson, före detta ordförande i socialnämnden. Foto: SVT

– Första prognosen för 2018 var ett underskott på 140 miljoner. Sedan pressade vi ner det med 20 till 30 miljoner.

Men är det inte viktigt att ha en budget i balans i en kommunal förvaltning?

– Ja och där är frågan om budgeten inte var så stor som den skulle behöva vara utifrån behoven, säger Ola Nilsson.

Inte tillräckliga skäl

Men trots underskottet menar kommunfullmäktiges presidium att det inte finns tillräckliga skäl för fullmäktige att rikta en anmärkning mot socialnämnden. 

– Vi tycker det är tråkigt att man inte ställer upp på vår vagn. Förmodligen så blir det ingen anmärkning, men vi har framfört den i alla fall, säger Sven Ebbesson.

Frågan om ansvarsprövning togs upp under onsdagseftermiddagen och där beviljades ansvarsfrihet för nämnden, trots revisionens kritik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.